2015. július 31., péntek

Küszöbön álló konferenciák: ICE 11 és ICYE 5



Már korábban megígértük, hogy beharangozót közlünk két jelentős, küszöbön álló egyiptológiai konferenciáról, és most végre erre is sor kerül. A közeljövőben folytatjuk az „Egyiptom… Egyiptomon kívül” sorozatot, és nemsokára az ELTE BTK Egyiptológiai Tanszék történetének következő része is elkészül.

Két kiemelkedő nemzetközi egyiptológiai konferencia kerül a nyár végén megrendezésre: augusztusban az Egyiptológusok Nemzetközi Kongresszusa (ICE); szeptemberben a Fiatal Egyiptológusok Nemzetközi Konferenciája (ICYE); ez előbbi Firenzében, az utóbbi Bécsben. Örömteli hír, hogy a magyar egyiptológia mindkettőn képviselve lesz. Lássuk a részleteket!

1. ICE 11



Az Egyiptológusok Nemzetközi Konferenciája (International Congress of Egyptologists, ICE) a 11. alkalommal lesz megrendezve Firenzében, augusztus 23. és 30. között.  A kongresszust azért hozták létre 1976-ban, hogy találkozási lehetőség legyen a világ összes egyiptológusa számára. Az idei esemény monumentalitását mi sem jellemzi jobban, hogy a nyolc nap alatt nem kevesebb, mint 370 előadás és 25 további prezentáció lesz – természetesen több, párhuzamosan ülésező szekcióban.

A kongresszus főszervezője az Egyiptológusok Nemzetközi Szövetsége (International Association of Egyptologists), házigazdája a firenzei Egyiptomi Múzeum (Museo Egizio Firenze).


Az eredetileg 2014-re, Alexandriába tervezett 11. kongresszus az Arab Tavasz eseményeit követő átmeneti bizonytalanság miatt maradt el. Az utolsó megtartott ICE még 2008-ban volt, Rhodosz szigetén.
Firenzében mindkét itthoni egyiptológiai intézmény, és két további tudományos központ kutatói fogják Magyarországot képviselni:

ELTE BTK Egyiptológiai Tanszék: Bartos Fruzsina, Jasper Kata, Priskin Gyula.
Mindhárman az Egyiptológia Doktori Program hallgatói, és több éve a Tanszék thébai ásatásainak résztvevői (Fruzsina és Kata a Dr. Bács Tamás által vezetett ásatáson, Gyula a Dr. Schreiber Gábor által vezetett ásatáson). Az előadásaikat saját, történeti illetve vallástörténeti kutatásaikból fogják tartani (a királyi pohárnokok szerepe – „Ha”, a Nyugati-sivatag istene – a koporsószövegek holdról szóló részei).

Fruzsina, Kata és Gyula elvállalták, hogy az Egyiptológia blog számára beszámoljanak a kongresszus eseményeiről, amit a blog szerkesztői előre is köszönnek!

Szépművészeti Múzeum, Egyiptomi Osztály: Dr. Liptay Éva, Dr. Kóthay Katalin.
A két előadás a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményében található két nagyobb koporsó-csoporthoz kapcsolódik: a harmadik átmeneti kori – főleg XXI-XXII. dinasztiabeli, elsősorban Thébából származó – koporsókon lévő ábrázolások, illetve a Ptolemaiosz-kori Gamhúdból származó múmiamaszkok.

MTA Nyelvtudományi Intézet: Dr. Egedi Barbara.
Az előadás a klasszikus egyiptomi nyelvben lévő birtokos szerkezetek újonnan elvégzett nyelvészeti elemzésének eredményeit közli.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem: Dr. Vasáros Zsolt.
Két előadással is jelentkezett: mindkettő az ELTE BTK Egyiptológiai Tanszék egy-egy ásatása kapcsán az építészeti illetve a tájrégészeti kérdéseket tárgyalja (Dr. Schreiber Gábor jelenleg is tartó thébai, illetve Luft Ulrich professzor az egyiptomi Keleti-sivatagban néhány éve lezárt ásatása).
Külön öröm számunkra, hogy Luft Ulrich professzor, a Tanszék nyugdíjba vonult tanára, az utóbbi előadás társszerzőjeként szerepel.

***

A névsort végigolvasva több ismerős névre bukkantunk, akik ugyan most külföldi intézményt képviselnek, de egyiptológusi végzettségük megszerzése a Tanszéken történt:

Dr. Almásy Adrienn és Dr. Dembitz Gabriella, Montpellier-i harmadik egyetem (Université Montpellier III Paul Valéry); mindketten nemrég Budapesten védték meg a doktori fokozatukat, és előtte a Tanszéken diplomáztak. Adrienn egy francia kutatócsoport tagjakét, digitális adatbázisok szerkesztésének kérdéseiben társszerző; Gabriella, aki évek óta egy francia-egyiptomi ásatáson vesz részt, az ehhez kapcsolódó kutatásairól fog előadni.

Schmied Júlia és Vértes Krisztián, Chicagói Egyetem (University of Chicago); mindketten a Tanszéken szerezték meg mesterszakos egyiptológusi diplomájukat, sokéves tapasztalattal több amerikai ásatás résztvevői, és az ezekkel kapcsolatos kutatásaikról fognak előadni, a Medinet-Habu-i kőtöredékek kutatásairól, illetve a régészeti epigráfia módszertanáról.

Takács Dániel, Varsói Egyetem (Uniwersytet Warszawski); a Tanszéken szerezte meg alapszakos egyiptológusi diplomáját, most Varsóban folytatja tanulmányait; egy lengyel kutatócsoport tagjaként a gebeleini ásatások beszámolójának társszerzője.



2. ICYE 5
 



A Fiatal Egyiptológusok Nemzetközi Konferenciája (International Conference for Young Egyptologists) 2003 óta létező konferenciasorozat, amelyet kifejezetten a fiatal kutatók bemutatkozási lehetőségeként hoztak létre. Ötödik alkalommal lesz szeptember 15. és 19. között Bécsben, a Bécsi Egyetem (Universität Wien), az Osztrák Tudományos Akadémia (Österreichische Akademie der Wissenschaften) és a Kunsthistorisches Museum közös rendezésében.

Az ötnapos konferencián 35 előadás lesz, továbbá felszólal két neves egyiptológus: nyitóelőadást Manfred Bietak professzor (Bécs), egy vitaindító előadást Ian Shaw professzor (Liverpool) fog tartani.



Az előző (negyedik) ICYE 2012-ben Szófiában volt, a harmadik pedig 2009-ben Budapesten.

Az idei konferencián az ELTE BTK Egyiptológiai Tanszéket Hevesi Krisztina mesterszakos hallgató fogja képviselni, aki a kopt mágiával, és annak óegyiptomi előzményeivel foglalkozik. Előadásában egy bécsi kopt mágikus papirusz tartalmának elemzéséről fog beszámolni.

Krisztinát is megkértük, hogy az Egyiptológia blog számára írjon beszámolót a konferenciáról, és köszönjük, hogy elvállalta!


(Mindkét beszámoló szeptemberre várható: az ICE 11 a hónap elején, az ICYE 5 a végén.)

Irsay-Nagy Balázs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése